Световен ден на рестартирането на сърцето в Софийското метро

Знаеш ли, защо в Софийското метро има програма за автоматична дефибрилация?

Защото: Сърдечният арест е една от най-честите причини за смърт, а започването на сърдечен масаж и изкуствено дишане и използването на автоматичен дефибрилатор до 3-5 мин. след инцидента, могат да увеличат шанса за оцеляване на пострадалия до над 50-70%.

Защото: На обществени места с голям човекопоток, каквото е столичната подземна железница, се поставят автоматични дефибрилатори и се обучават хора за оказване на първа помощ, за да се даде шанс на пострадал от сърдечен арест да оцелее до пристигане на линейка.

Защото: Всеки може да спаси живот в 3 прости стъпки! А този октомври, гражданите пътуващи в Софийското метро ще могат да получат повече информация и да се запознаят с автоматичния дефибрилатор в рамките на инициативите по проект на фондация Първите три минути в партньорство с Метрополитен ЕАД и с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2023.

На 16 октомври се отбелязва Световния ден на рестартиране на сърцето и в целия свят хората се включват в кампанията, като се информират и обучават да спасяват живот!

Програмата за автоматична дефибрилация в Софийското метро стартира в началото на 2022 г. Към момента с автоматични дефибрилатори и обучени служители разполагат метростанции Сердика, Стадион Васил Левски, Орлов мост, Национален дворец на културата и Витоша. По проект на фондация Първите три минути в партньорство с Метрополитен ЕАД и с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2023 през месец октомври се провежда популяризационна и обучителна кампания за гражданите, пътуващи в метрото.

Повече за проект „Реализиране на информационна, популяризационна и обучителна кампания за Програмата за автоматична дефибрилация в Софийското метро, като част от Европейската седмица за рестартиране на сърцето“ можете да видите тук.