Дари дефибрилатор на “пингвините”

Фондация Първите три минути реализира проект за набиране на средства за закупуване на напълно автоматичен външен дефибрилатор, с чиято помощ в случай на внезапен сърдечен арест всеки човек може да спаси живот!

Период за изпълнение: м. ноември- м. декември 2019 г.

За закупуване на автоматичен външен дефибрилатор с възможност за работа на български и английски език е необходимо набирането на сумата от 4746 лв.

Антарктическата база на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън е най-отдалечената точка на България. Учените работещи там, освен че за да я достигнат преплават най-бурното море в света – пролива на Дрейк, са изправени пред ураганни ветрове, движещи се ледници и полярен студ. Но най-голямата опасност за тях е същата, като за всеки друг човек работещ в България, Европа или Америка – опасността от внезапен сърдечен арест. Разликата е в това, че на Антарктида няма линейки и няма дори и малък шанс в случай на такъв инцидент помощта да пристигне за няколко минути.

Единствения известен начин за терапия на сърцето при сърдечен арест е ранната дефибрилация. Незабавно оказаната първа помощ и дефибрилация в първите 3 минути след инцидента повишава шансовете за спасяване повече от 20 пъти. Оцелелите след извънболничен сърдечен арест, дори в населените места, са едва 2-5 %, а при наличие на автоматичен дефибрилатор шансовете за спасяване достигат до над 50-70 %. Наличието на такъв животоспасяващ уред на нашата база в Антарктида е задължително условие за осигуряване на безопасност на учените работещи там.

Българският Антарктически Институт, Софийски университет Св.Климент Охридски и Фондация „Първите три минути“ високо ценят Вашата помощ и подкрепа и с радост искат да споделят с вас тръпката на полярния изследовател. Затова сме подбрали тези символични форми на благодарност за всеки присъединил се към нашата кауза.Стойността им ще бъде приспадната от сумата на дарението.

*При превишаване на набраните средства преди края на кампанията Автоматичен дефибрилатор ще бъде закупен и за централната сграда (ректората) на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, където ежедневно пребивават хиляди студенти и преподаватели и наличието на такъв уред също е наложително.

Дарения могат да се направят директно на банковата сметка на фондацията, на пейлал адреса ни или чрез пощенски запис в офисите на Еконт. За повече информация и получаване на подаръците, моля свържете се с нас по имейл и телефон.