По време на активната кампания “Стар акумулатор за нов дефибрилатор” през м. февруари, с помощта на  фирма Веолия, Time heroes, издателство Кибеа, Сейфти Драйвинг Академи, автосервиз Експес 2, Клачка България, Продекс комерс, Клуб за бъдеще Кюстендил и Сдружение “Активни в Долни Лозенец” и десетки частни лица, събрахме общо 3917 кг. акумулатори и допълнително дарение от 188 лв. Благодарение на нашите партньори от Макметал, които оцениха високо каузата на проекта и дадоха преференциална цена за изкупуване на акумулаторите, набраните в кампанията средства достигнаха 6651 лв.

С тези средства, за кампус на Софийския университет, ще бъде закупен и инсталиран напълно автоматичен дефибрилатор от последно поколение ZOLL Powerheart G5, с възможност за работа на български и английски език. С остатъка от средствата ще бъде закупен и специализиран шкаф за АВД с алармена система и комплект за първа помощ и ще бъде проведено обучение на преподаватели, студенти и персонал от кампуса за оказване на първа помощ при внезапен сърдечен арест с използване на автоматичния дефибрилатор.

Кампусът на СУ “Св. Климент Охридски” се намира в кв. Лозенец, гр. София, като сградите му се посещават от над 6000 студенти и преподаватели, което го прави един от най-големите в страната.

В сградата на физическия факултет на СУ също е инсталиран АВД, като студентите и преподавателите са обучени да окажат първа помощ в случай на нужда. По този начин вървим уверено към внедряването на една завършена програма за ранна дефибрилация на територията на кампуса на СУ, в която при инцидент да има наличен АВД и обучени хора, които да окажат незабавна помощ.